Waar moet je op letten bij het kopen van een crosstrainer!
De crosstrainer is een fitness aparaat die voor elke sporter perfect gebruikt kan worden. Met deze full body workout train je veel verschillende spieren met een simpele beweging.
Het gewicht van het vliegwiel
Bij de crosstrainer draait het (letterlijk) om het vliegwiel. Wees er dus van verzekerd dat deze van goede kwaliteit is. In het algemeen geldt: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe beter. Het helpt je soepele bewegingen te maken, waardoor trainingen plezierig en effectief zijn. Bovendien kan een zwaarder vliegwiel je een zwaardere weerstand bieden, zodat je pittige work-outs kunt doen als je dat wilt.
Het aandrijfsysteem
Over het aandrijfsysteem valt veel te zeggen. Ten eerste zul je de keuze moeten maken tussen een front en een rear driven crosstrainer. Bij een front driven crosstrainer zit het vliegwiel aan de voorkant van het apparaat, terwijl een rear driven een vliegwiel heeft dat zich aan de achterzijde bevindt. Beide types zijn goed, maar je keuze zal je trainingen wel beïnvloeden. Een front driven systeem is wat langer en zal je meer een soort langlauf-idee geven. Bij een rear driven crosstrainer zijn de bewegingen wat ronder en moet je je benen dus wat hoger optillen. Het voelt meer alsof je aan het hardlopen bent. We zetten alle verschillen voor het gemak in een overzicht:
Rear driven:
- Het apparaat is korter dan rear driven crosstrainers
- Je hebt een kortere, hogere pas
- De beweging is vergelijkbaar met hardlopen
- Je belast je gewrichten meer
- De instap is hoger
Front driven:
- Het apparaat is langer dan rear driven crosstrainers
- Je maakt langere, lagere passen
- De beweging is vergelijkbaar met langlaufen
- Het is minder belastend voor gewrichten
- De instap is lager
Het aandrijfsysteem kan voorzien zijn van een kettingaandrijving of een V-aandrijfriem. Een kettingaandrijving moet goed onderhouden worden, terwijl een V-aandrijfriem onderhoudsvrij is en bovendien minder geluid produceert tijdens je work-outs. Een V-riem crosstrainer heeft over het algemeen een hogere prijs.
De lengtepas crosstrainer
De lengtepas bepaalt, net zoals het vliegwiel en de aandrijving, voor een groot deel het gevoel van je training. Een langere lengtepas zal je meer het gevoel geven alsof je aan het hardlopen bent, terwijl een korte lengtepas gevoelsmatig meer een stepbeweging is. Welke lengtepas geschikt is voor jou, is niet alleen afhankelijk van je voorkeuren, maar ook van je lengte. Als je rond de 1,60 m lang bent, zal een lengtepas van 40 tot 45 cm perfect zijn. Als je tussen de 1,70 en 2,00 m lang bent, is een lengtepas van 45 tot 55 cm geschikter. Heb je een lengte tussen de 1,60 en 1,70 m? Dan kun je het beste kijken waar je voorkeur naar uitgaat.
Het maximaal belastbaar gewicht
Wanneer je een crosstrainer bekijkt, staat er bij de specificaties altijd het maximaal belastbaar gewicht. Als je zwaarder weegt dan de crosstrainer aankan, zal het niet lang meegaan. Zorg er dus voor dat de crosstrainer altijd een belastbaar gewicht heeft van minstens 10 tot 20 kilo bovenop jouw lichaamsgewicht.
Trainen met een crosstrainer + trainingscomputer
Een goede trainingscomputer kan je work-outs een stuk effectiever en leuker maken. Je werkt namelijk makkelijker naar je doel toe. Zonder een computer stap je op de crosstrainer, sport je een half uurtje en stap je er weer af. Je kunt echter niet bijhouden of je een langere afstand hebt afgelegd, hoeveel calorieën je hebt verbrand, wat je hartslag was enzovoort. Je ziet dus niet of je echt vooruit gaat. Een trainingscomputer slaat je gegevens op, zodat je kunt kijken of er een stijgende lijn te zien is in je prestaties. Bovendien hebben veel computers voorgeprogrammeerde trainingen, die je sessies leuk en afwisselend maken. Zeker als de training iedere keer een stukje zwaarder wordt, blijf je jezelf uitdagen. Intensief en leuk dus!
Welke functies de computer heeft is afhankelijk van hoe uitgebreid het is. Hoe duurder je crosstrainer, hoe meer functies je trainingscomputer in de regel heeft. Met sommige computers kun je online verbinding maken en met anderen trainen of kun je koppelen aan verschillende fitnessapps. Andere hebben klim-, interval- en sprintprogramma’s.
De computer kan je bovendien helpen specifiek te zijn in je trainingen. Wil je bijvoorbeeld een training doen die je helpt conditie op te bouwen? Of wil je graag meer spierkracht krijgen? Hoe meer weerstand, hoe krachtiger je spieren worden. Met een trainingscomputer kun je programma’s gebruiken die je helpen deze doelen te bereiken.
Trainen met hartslag
Je hartslag is de belangrijkste indicator als het gaat om vet verbranden. Met een hogere hartslag verbrand je meer vet, maar toch is een een optimale hartslag waarbij je het meeste verbrandt. Dit bereken je als volgt: 220-leeftijd *70%. Stel je bent 42 jaar, dan zou de berekening er zo uit zien: (220-42)*0,7=124/125. Het fijne aan een hartslagprogramma op je crosstrainer is dat het fitnessapparaat in de gaten houdt of je nog de optimale hartslag hebt voor vetverbranding. Op basis van je hartslag past de crosstrainer de weerstand aan zodat je constant vet verbrand.
De prijsklasse
Crosstrainers zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. We zouden deze in drie categorieën kunnen onderverdelen:
- De goedkope crosstrainer
- De middenklasse crosstrainer
- De professionele crosstrainer
De goedkope crosstrainer
Wat kun je van een goedkopere crosstrainer verwachten? Ze zullen je ongeveer tussen de 200 en 400 euro kosten. Ze zijn iets minder stabiel en kunnen soms wat geluid geven tijdens je work-out. Doordat de gebruikte materialen goedkoper zijn, kun je verwachten dat deze crosstrainers sneller slijten, een eenvoudige computer hebben en een licht vliegwiel.
De middenklasse crosstrainer
Ga je voor een middenklasse crosstrainer? Dan haal je betere kwaliteit in huis. Vaak betaal je tussen de 400 en 600 euro voor het apparaat. Ze zijn gemaakt voor redelijk intensief gebruik en staan stevig. Het vliegwiel is een stukje zwaarder en vaak is de computer met je gadget te verbinden. Meestal kun je je gegevens opslaan en gebruik maken van verschillende trainingsprogramma’s en deze afstemmen op je hartslag.
De professionele crosstrainer
Is een professionele crosstrainer meer wat voor jou? Kies dan een crosstrainer die tussen de 700 en 2000 euro kost. Ze zijn geschikt voor sportscholen en zijn dus perfect voor intensief gebruik. Je kunt de weerstand digitaal of met luchtweerstand instellen en ze hebben vele extra opties, zoals een ventilator, een instelbare hellingshoek of ingebouwde speakers. Het vliegwiel is vaak zwaarder dan die van de middenklasse crosstrainer, maar dit is niet altijd het geval.
Waarom een crosstrainer kopen?
Wat zijn de voordelen van sporten met een crosstrainer? Er zijn heel veel voordelen, maar de belangrijkste zijn dat crosstrainers je een low impact training bieden, makkelijk in gebruik zijn en dat je je hele lichaam kunt trainen.
Low impact training
Bij veel sporten krijgen je gewrichten constant klappen te verduren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, atletiek, vechtsporten, enzovoort. Dit soort trainingen zijn niet geschikt voor iedereen. Je kunt niet alleen snel blessures oplopen, maar ze zijn ook niet geschikt voor mensen die trauma’s hebben en hierdoor snel last krijgen van hun gewrichten. Een low impact training is daarom de betere keuze en die krijg je met behulp van een crosstrainer. Sporten met een crosstrainer brengt namelijk minimale extra belasting op je enkels, knieën en heupen. De bewegingen die je maakt zijn zeer soepel en zonder schokken. Daarom kan een crosstrainer in veel gevallen ook het perfecte apparaat zijn, wanneer je aan het revalideren bent.
Makkelijk in gebruik
Niets is zo makkelijk als het gebruiken van een crosstrainer. De beweging is zo simpel en logisch dat vrijwel iedereen het snel onder de knie heeft. Natuurlijk kan het in het begin even wennen zijn en een mate van evenwichtsgevoel is wel nodig, maar voor je het weet ben je helemaal gewend aan de crosstrainer. Daarnaast kun je met een crosstrainer makkelijk en veilig stoppen, zodat afstappen geen problemen geeft.
Je sport met je hele lichaam en verliest veel calorieën
Je traint je hele lichaam met behulp van een crosstrainer. Je hebt in principe dus maar één fitnessapparaat nodig om je lichaam volledig in beweging te houden. Dankzij de hendels train je niet enkel je benen, billen en onderrug, maar ook je bovenrug, schouders en armen. Mede hierdoor is de crosstrainer het ideale hulpmiddel om af te vallen. 500 calorieën kwijt raken in een uur zou geen probleem moeten zijn. Meer of minder kan natuurlijk ook. Dit is allemaal afhankelijk van je leeftijd, de trainingsintensiteit en je lichaamsgewicht.